woensdag 25 september 2024

Een pantalon naaien voor mezelf: zou dat lukken ?

In de maand mei liet ik een eenvoudige pantalon op maat maken door een professionele naaister.

( geweven stof ; mooie crêpe van Spaanse makelij)

Ik vroeg haar om het patroon ook beschikbaar te maken.


Ik heb geen gemakkelijk figuur : ik ben een " petite plus" met een " apple shape" en lezers die zélf naaien kunnen zich wellicht inbeelden wélke moeilijkheden dit geeft. Ik ben klein ( 1m59)  en schommel tussen een maat 44 en 50. Maat 50 geldt voor mijn tailleomtrek; maat 44 voor mijn heupomtrek . Daar ik klein ben; moet dat maatverschil dus verdeeld worden over een redelijk korte afstand van kruis tot taille. Men noemt dat de zithoogte. Bij mij is die dus kort. Tegelijk kies ik voor een halve of volledige elastische tailleband, want mijn taillewijdte durft nogal eens verschillen in de loop van de dag.

Omdat men in kledingzaken geen rekening houdt met zithoogtes, kan ik ook zelden een broek kopen in de winkel. Men wil wel retouches doen, maar als ik dan vraag wélke retouches ze kunnen doen, spreken ze over de " broekspijpen inkorten". Tja...dat zal niet veel helpen voor die korte zithoogte.


Samen met de pantalon kreeg ik het patroon, waarmee ik nu aan de slag kan om zélf te proberen om broeken te naaien. Ik dacht " een fluitje van een cent, want ik heb nu een patroon", maar ik leerde vrij snel dat de stofkeuze zéér bepalend is en meteen zorgt voor een ander resultaat of andere effecten. Ik wou niet meteen proberen om in een dure stof te werken zoals die van de naaister, maar die is wél vloeiend en goed van stevigheid.


De eerste stof die ik wou gebruiken is een middelzwaar katoen met iets elasthane. In deze zwaardere stof oogt de broek niet zo goed. De rechte broekspijpen staan wat stijf en dat vind ik niet zo mooi.

De tinten komen niet goed over op de foto. Het is marineblauw met een petrolblauwe lijntekening.





De tweede broek ( rood- gabardine) die ik probeerde te naaien is al iets beter omdat ik de broekspijpen van in het begin iets smaller nam en de middenvoorlijnen instreek.  Maar ook hier moet ik aankijken tegen een minder mooi resultaat dan bij de crêpe broek. Het is natuurlijk mogelijk dat het feit dat ik ook zakken toegevoegd heb, zorgt dat de broek anders valt.





De derde broek ( koningsblauw- bengaline- 97% katoen /3% elasthane- 200 gr stofgewicht ) is de lichtste van de 3. Ook hier heb ik zakken toegevoegd. Ik heb de broek al vaker  gedragen, en ben redelijk tevreden . Ik vermoed dat ik nog wat broeken zal moeten naaien om de meest geschikte combinatie van model en stof te vinden.






Een twinset dat niet helemaal uitkwam zoals ik het wou.

Dit speelt zich af begin mei.

Het idee had ik al even in mijn hoofd: ik wou een shirt/topje naaien met een lang vest in dezelfde stof, geschikt voor een iets feestelijker gelegenheid.

Het was de bedoeling dat het twinset een oplossing zou bieden bij warmer of bij frisser zomerweer.

Over de patronen die ik wou gebruiken had ik snel een beslissing gemaakt; het zou mijn favoriete shirtpatroon zijn van Bella Sunshine Designs en het vest zou de Sinclair Patterns Harper worden ( waar ik al 2 stuks van naaide). Eenvoudige modellen....maar....de stof moest het verschil maken.

Ik keek uit naar een mooie kwaliteit lichtere tricot, maar liefst geen viscose, omdat die stof nogal eens zwaar kan doorvallen.

De tint moest passen bij een marineblauwe pantalon die ik door een professionele naaister liet maken.

Ik had al een tijd ideeën bijgehouden op Pinterest en zocht toen eerst online om te kijken of één of andere webshop iets in die stijl had.  Ik besteld ook een paar stofstaaltjes.....maar het resultaat was niet jé van hét.

In de bakstenen winkels, zelfs redelijk ver buiten mijn woonplaats, hoopte ik wél te slagen, maar ook dat viel niet mee. Men beweerde dat er niet veel tricot in de zomercollectie zat....marineblauw was een beetje uit...( ik wou dan nog blauw met hier en daar een kleine felle bloem)...

Een paneelstof had ook gekund; maar die was er alleen in lichtere kleuren en die flatteren mij niet.

Uiteindelijk nam ik een stof mee, die ik wel leuk vond, maar waarvan ik toch niet zéker was dat ze geschikt zou zijn voor wat ik voor ogen had.

Maar ik had de stof gekocht....dus de projecten zouden genaaid worden.

De stof was een ramp om te naaien: een mix van viscose en polyester met een satijnglans...glad als een aal. En daar bovenop zag ik tijdens het knippen dat er een foutje in de stof zat ( ik zag het niet bij het voorwassen en strijken). Gelukkig had ik voldoende stof, zodat ik het foutje kon vermijden.

We zijn een paar maanden en een paar feestjes verder, en de set is nog niet gedragen.

Het shirt/topje staat mij wel; maar de combinatie top + vest is van het goede téveel. Het dessin is te druk.

Zal ik het ooit nog dragen? Wellicht wel; maar dan apart.

Het topje alleen op een donkere broek; het lange vest op een combinatie van broek en top in dezelfde uni tint.

Aan-foto's durf ik niet te maken  daarvoor ben ik té weinig fotogeniek. U zal het dus moeten doen, beste lezer met onderstaande plaatjes.






Twee zomerprojecten die nog niet geblogd werden.

Af en toe bekijk ik eens mijn stofresten in de kast en selecteer ik de stofjes waarmee ik zélf nog iets kan doen en de lapjes die weg kunnen voor een goed doel.

Dit shirt met aangeknipte mouw ( patroon La Maison Victor - Odette) is genaaid uit zo'n stofrest.

Het is één van mijn favoriete stofjes geweest.

Althans de voorkant kreeg ik er uit

Voor de rugzijde moest ik in mijn effen zwarte stofjes gaan zoeken naar iets dat ongeveer dezelfde stofkwaliteit had dan de gevlamde stof.

Maar wie vertrouwd is met "zwart", weet dat er géén twee "zwarten" aan mekaar gelijk zijn.

Destijds, in het koor, waar wij lange zwarte kledij droegen, is het mij vaker opgevallen. Uit de verte lijkt het allemaal zwart, maar van dichtbij heb je een groot scala aan zwarten.

Zélfs op de foto is dit te zien






Gelukkig zie je bij een shirt niet meteen de voorkant en de rugkant samen, dus valt dit niet erg op.

Het shirt is al enkele malen gedragen geweest.





Het tweede shirt naaide ik uit een lichte katoentricot ( herkomst onbekend). De kwaliteit is écht zomers dun, als viscose tricot, maar zonder de eigenschappen ervan.

Ik gebruikte het basis damespatroon van Ottobre.  Dit patroon staat in een oudere dameseditie, maar was destijds ook als afzonderlijk papieren patroon te koop bij Ottobre.

Ik heb het patroon al vaak gebruikt en varieer met de halsuitsnijding; de mouwlengte en de afwerking van de heupband of onderste zoom. 

Hiér stikte ik een smal zoompje en reeg er een dun elastiekje in.










Geldcadeau voor een jonge visser

Als een jonge-tiener-visser vraagt om centjes voor zijn verjaardag om zijn hengelmateriaal uit te breiden....dan stop je die niet zomaar in een omslag...

maar wél in een mini-vis-portemonneetje. :-)


En dit is wellicht mijn kortste blogpost ooit....