zaterdag 1 september 2012

New York : Here I come !

Guinevere gaat in het najaar naar New York !
Daar droomt ze al van !
Om haar in de sfeer te brengen maakte ik voor haar 2 T-shirts ; 1 longsleeve + 1 dekbedhoes met sloop.
De shirts zijn in de maat 134 gemaakt en iets vergroot.
Met een paar accessoires erbij in dezelfde stijl (sjaal als ceintuur te gebruiken / oorstekkertjes / haarelastiekjes) krijgt ze hiermee een extra-verjaardagscadeau op haar grote feest op 1 september.
(Guinevere werd 6 eind juni....kreeg toen al een bescheiden cadeau)

Een proef-t-shirt ( patroon Antonia) moest ervoor zorgen dat de NY-shirts toch min of meer passend zouden zijn.

De stof had ik al een tijdje ; ik kocht ze in 'den Beer' in Harelbeke.
Het is een soepel en zacht tricotstofje.


Naar dit voorbeeld volgden 2 New-York-shirts uit Stenzo-tricot.

De lichtgrijze (uni) tricot is soepeler en mooier dan de tricot met stedenlabels.
Deze was te stug , naar mijn gevoel.
Ik bestelde beide tricotstoffen bij Herbert Textiel.
Het lichtgrijze shirt heeft een 'Big apple'-applicatie.
Ik zag zo'n shirt toen ik via google-afbeeldingen op zoek ging naar 'shirts met Amerikaanse vlag'.Ik gebruikte een ouder Ottobre-patroon voor een longsleeve met yankee-logo.
De sterretjes-stof komt van 'de stoffenkraam'.


Het was (gelukkig) het enige Stenzo-tricotje met fouten. (grr)Ik ben ook een woordje van dank verschuldigd aan twee dames die me geholpen hebben aan een lapje rood-wit gestreept tricot en een lapje groen tricot voor de applicaties.
Dankjewel Joke en Ria ! 

De stof voor de dekbedhoes ( + sloop) kwam ik toevallig tegen bij een bezoek aan Stoffen Verkempinck.

Ze waren een groot aantal meter hiervan machinaal aan 't het opmeten.
Ik kon die niet laten liggen.


Uiteraard bezorg ik Guinevere , samen met het pakket , een woordje uitleg over de gebruikte logo's.

Op het sterrenshirt staat het Yankee-logo :


De New York Yankees is een Amerikaanshonkbalteam uit de Bronx, New York. Ze spelen in de Oostelijke Divisie van de American League. Het thuisstadion is Yankee Stadium.
De Yankees zijn niet alleen bekend door hun honkbal, maar ook door hun NY logo. Veel mensen dragen dit op hun pet of shirt zonder dat ze Yankee-supporter zijn.


Op het grijze shirt staat een 'Big Apple' :

Waarom wordt New York ook wel 'The Big Apple' ('de grote appel') genoemd?
De geschiedenis van de benaming 'The Big Apple' is niet eenvoudig. Om met de huidige bekendheid te beginnen: die dateert van een campagne ter promotie van New York in 1971, met het thema I♥NY. Daarbij werd het beeld van 'de grote appel' gebruikt, en de campagne loopt nog steeds. Dat is alvast een verklaring voor de grote verspreiding van de naam The Big Apple.
De benaming werd een stuk eerder al breed gebezigd: in de jaren dertig, en wel in de Amerikaanse jazzscene. Met 'The Big Apple' werd Manhattan bedoeld, dé place to be voor jazzmuzikanten omdat daar de grootste concerten met het meeste en belangrijkste publiek plaatsvonden. Er werd van alles in die scene 'Big Apple' genoemd, onder meer een bekende jazzclub, een dansgroep en een film.
Maar de oorsprong ligt nog ergens anders: in de paardenracewereld. De (zwarte) stalknechten reisden met de racepaarden mee en vonden New York een stad met zulke onbegrensde mogelijkheden dat ze die 'The Big Apple' noemden - waarschijnlijk om iets aanlokkelijks mee aan te duiden. Degene die die benaming vervolgens als eerste breder bekend maakte, was (sport)verslaggever John FitzGerald, die de bijnaam geregeld gebruikte en vanaf ergens in de jaren twintig zelfs een column in de Telegraph schreef met de titel 'Around the Big Apple'. In 1997 is als eerbetoon aan de in 1963 overleden FitzGerald een New Yorkse straathoek 'Big Apple Corner' genoemd.
(uit ‘onze taal’ )

2 opmerkingen:

 1. Hallo, wat een leuke kleding! Ik kom even op uw blog langs naar aanleiding van uw reactie op mijn blog. Natuurlijk mag u de vossentekening gebruiken (misschien leuk als u dan linkt naar mijn blog als u een foto van het resultaat plaatst).
  Ik heb wel een grotere foto die ik bijv kan mailen van alleen de vos om die te vergroten...of ik maak een tekening op de juiste maat en stuur die naar u toe bijv. in ruil voor een aardigheidje. Ik vind alles prima, mijn mail adres is susan@vanderdonk.net. Groet, Susan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Susan,
  Wat leuk dat je op deze manier reageert.
  Ik ga eens kijken wat ik kan aanvangen met de foto op jouw blog.
  Misschien lukt het wel om die op te slaan en te vergroten.
  Maar als ik de tekening gebruik in mijn project (ssjt : ik vertel hier niet welk project....) dan zal ik zéker verwijzen naar jouw inspirerende blog.

  BeantwoordenVerwijderen